Zwemmen in het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Publicatiedatum: 2 augustus 2022

Alleen op de officiƫle zwemplekken houdt de provincie toezicht op veiligheid en hygiƫne van de zwemlocatie.

Op de zwemplekken Zwaansmeer en Dorregeest kun je tot de ballenlijn heerlijk zwemmen in ondiep water (max. 1.40 m diep). En op De Hoorne tussen de zwemsteigers. Perfect om tijdens warme dagen verkoeling te zoeken. De provincie Noord-Holland houdt op deze zwemlocaties toezicht op hygiëne en veiligheid. Kijk op www.zwemwater.nl voor meer informatie en de actuele stand van de kwaliteit van het zwemwater. Buiten deze plekken zwemmen is dus minder veilig.

Soms komt er een vraag bij ons binnen over waterplanten in het meer. In onze meren komen waterplanten en algen voor. Soms helaas in overvloed. Die overvloed zorgt nog wel eens voor problemen. In woekerende waterplanten kunnen boten vastlopen en zwemmers kunnen er hinder van ondervinden. Blauwalgen beïnvloeden de zwemwaterkwaliteit. Maar waterplanten zorgen er ook voor dat het water helder blijft. We bestrijden de waterplanten door ze weg te maaien. Maar het is niet te doen om alles weg te maaien.

Binnen de zwemzones komen wel eens losse drijvende planten voor. Maar zwemmers en spelende kinderen ondervinden hier nauwelijks hinder van. In de ochtend worden de waterplanten verwijderd op de stranden.


Meer nieuws