Pontje Molletjesveer met recreanten

Pontje Molletjesveer gaat volgend jaar met schipper elektrisch varen

Publicatiedatum: 8 juli 2022

Pontje Molletjesveer vaart tussen 15 april en 15 oktober.

Zo’n 25.000 fietsers maken jaarlijks de overtocht met het pontje dat – met tussenposen- al sinds 1634 op deze plek de overtocht op de Nauernasche Vaart mogelijk maakt. Vanaf volgend jaar gaat het nu nog handbediende pontje, elektrisch varen met schipper.

De komende tijd worden de noodzakelijke aanpassingen aan het pontje gedaan, zodat het elektrische pontje met ingang van het seizoen 2023 kan gaan varen. Daarnaast gaan we volgende seizoen werken met een schipper op de pont, die ervoor zorgt dat fietsers en voetgangers veilig overgezet worden. Binnenkort starten we met de werving van een schipper. Interesse? Neem dan contact op met het recreatieschap via info@alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

Rondom pontje Molletjesveer is al jaren sprake van overlast in de vorm van lastigvallen van passanten en omwonenden. Ook ervaren omwonenden geluidsoverlast door meegebrachte muziekinstallaties en het rammelen met de ketting van het pontje. Om aan deze overlast iets te doen heeft het recreatieschap de afgelopen periode verschillende mogelijkheden onderzocht. Op 6 juli heeft het Algemeen Bestuur van Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer besloten één van de mogelijkheden uit te voeren. Dit betekent dat het bestaande pontje wordt omgebouwd naar een pontje met een elektrische motor, die alleen tijdens de vaartijden op de locatie ligt. Buiten de vaarperiode ligt het pontje ergens anders om op te laden.

Het pontje is al uit de vaart. Dit is gedaan vanwege het steeds kapottrekken van de kabel door grotere vaartuigen en de drukte op het water, wat onveilige situaties en schade opleverde. Er varen nu grote vaartuigen door de Nauernasche Vaart, omdat het een tijdelijke route is door werkzaamheden aan de bruggen in Zaanstad. Deze tijdelijke route leidt tot de toename van het vaarverkeer.

Omdat het pontje een belangrijk onderdeel is van de populaire Pontjesroute wordt de route omgeleid. Deze omleidingsroute is op een aantal relevante plekken fysiek en digitaal bekend gemaakt. 

Klik hier voor het bericht over de omleidingsroute.

 


Meer nieuws