Zorgen om besmettelijke vogelgriep nemen toe!

Publicatiedatum: 12 november 2020

Op verschillende plekken in de provincie zijn al zieke vogels gevonden en er wordt gesproken over een uiterst zorgelijke situatie. Raak zieke en overleden vogels niet aan!

Vogelgriep, ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor.

Raak zieke en overleden vogels niet aan!

Het is heel belangrijk dat de dieren niet opgepakt of aangeraakt worden. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. De variant die er nu is lijkt niet gevaarlijk voor mensen. Het blijft belangrijk om alert te blijven. Laat ook de hond niet in de buurt komen.

Melding maken

Bij het zien van overleden wilde (water-)vogels in onze gebieden doe dan de melding met foto en locatie bij het recreatieschap via info@alkmaarder-enuitgeestermeer.nl of bel 0251 - 31 14 10.
Zieke en/of gewonde vogels kunnen bij de dierenambulance Kennemerland (0251 - 21 54 54) worden gemeld. Bij twijfel of vragen: bel de dierenambulance.
Bij het aantreffen van meerdere overleden vogels op een plek: bel met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: 045 – 546 31 88.

Lees hier meer over de vogelgriep.


Meer nieuws