Van visie naar uitvoering

Publicatiedatum: 2 februari 2022

Het algemeen bestuur heeft op 1 december 2021 het Uitvoeringsplan vastgesteld, zodat het recreatieschap aan de slag kan met een aantal projecten.

Op 7 juli 2021 stelde het Algemeen Bestuur van Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer de visie Recreatiegebieden Alkmaarder- en Uitgeestermeer 2030 “Natuur en recreatie in Hollandse Landschappen” vast.   De visie beschrijft diverse ambities voor de verdere ontwikkeling van de gebieden op en rond het Alkmaarder- en het Uitgeestermeer en het open landschap tussen IJmond en Zaanstad. In deze visie zijn lopende en nieuwe ontwikkelingen met elkaar verbonden met aandacht voor de ontwikkeling van de natuur- en recreatiewaarden. Het recreatieschap maakt de komende 10 jaar de gebieden aantrekkelijker voor bewoners en recreanten.

Uitvoeringsplan

Het Uitvoeringsplan beschrijft de projecten op hoofdlijnen. De uitwerking van een aantal projecten start dit jaar. We hebben de projecten opgeknipt in twee periodes: 2022-2026 en 2027-2030. Ruim voor 2026 bepaalt het recreatieschap welke projecten zij in de periode 2027-2030 uitvoert. Het Uitvoeringsplan is te lezen op deze website.

Lopende en nieuwe projecten

Een aantal lopende projecten zoals verbetering zwemwaterkwaliteit Dorregeest, ontwikkeling De Woudhaven, Vitaal Platteland en Saskerleidam geeft al uitvoering aan de visie.
Daarnaast start het recreatieschap dit jaar met onder andere de volgende projecten: schetsplan voor ontwikkeling Aagtenpark en Buitenlanden, bijdrage aan informatiepunt bij Erfgoedpark De Hoop en aanleg boerenlandpaden. Verder gaan we aan de slag met de volgende onderzoeken/projecten: Projectplan De Meren; opstellen afsprakenkader voor diverse nieuwe ontwikkelingen in het gebied voor zowel toenemend gebruik waterrecreatie, als natuurontwikkeling en biodiversiteit; Projectplan Historische veenweidelandschapen rondom de meren met het opstellen van een afsprakenkader voor passief recreatief gebruik en inrichting voor natuurdoelen van de veenweidegebieden; Ontwikkelplan oevergebied Uitgeestermeer en Zwaansmeer met als doel het gebied nog aantrekkelijker en afwisselender te maken voor water- en landrecreatie.

Bij de uitwerking van projecten wordt de omgeving zo veel mogelijk betrokken. Er komen dan ook voor verschillende projecten uitnodigingen voor bewoners, ondernemers en andere stakeholders om met ons mee te denken.Uitvoeringsplan De Hoop // up_afbeelding1.jpg (32 K)Uitvoeringsplan 4 // up_afbeelding4.jpg (28 K)Uitvoeringsplan 3 // up_afbeelding3.jpg (37 K)

Uitvoeringsplan 2 // up_afbeelding_2.jpg (27 K)


Meer nieuws