Schaatsen op natuurijs? Doe het verstandig.

Publicatiedatum: 12 februari 2021

Op vele wateren ligt een glimmend laagje ijs. Voor velen een reden om de schaatsen uit de kast te halen, maar denk na over je schaatslocatie en houd rekening met de risico's!

IJskwaliteit
Door de coronamaatregelen zijn er geen toertochten georganiseerd. Op veel locaties ontbreken deskundige controle en waarschuwingen voor zwakke plekken. Juist door de wind en flinke sneeuwval is het ijs op veel plaatsen erg dun. Je loopt dus groot risico om door het ijs te zakken.

Vaargeul open
In het midden van het Alkmaardermeer meer van noord naar zuid en richting de Stierop loopt een vaargeul. Deze wordt bevaren door schepen en ligt dus vrijwel open.

Veiligheid voorop
Als je graag wil schaatsen, kies dan bij voorkeur voor de lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of ondiepe slootjes in de directe omgeving. De website van schaatsen.nl laat zien welke natuurijsbanen open zijn. Durf jij het risico te nemen om de plassen op te gaan? Bereid je dan goed voor! Check voor meer veiligheid de adviezen en tips van de Nederlandse Reddingsbrigade over schaatsen op natuurijs.

Blijf afstand houden
In deze tijd blijft afstand houden de regel. Vermijd daarom ook op en om het ijs de drukke plekken. Houd de avondklok van 21:00 uur in de gaten. Kijk hier voor meer informatie.

 


Meer nieuws