zwemmen-Zwaansmeer-2019

Het zwemseizoen is begonnen!

Publicatiedatum: 1 mei 2023

Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kies dan één van onze officieel aangewezen zwemlocaties uit!

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Let bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Alleen officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. De website www.zwemwater.nl of de app Zwemwater geeft actueel zwemadvies.

Geen toezicht op zwemmers 
Bij onze recreatieplassen is er geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op jezelf en op de kinderen.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 
Buiten de officieel aangewezen zwemlocaties ontbreekt het inzicht in de veiligheidssituatie en wordt daarom afgeraden. Naast het feit dat er geen controles op veiligheid en hygiëne plaatsvinden kunnen er gevaren zijn die je vooraf niet goed kunt inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen. 

Brug- of steigerspringen
Van een brug springen is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens verboden. Stel dat er onverwachts een boot aan komt. Je kan ook beter niet van de kant, een steiger of een boot springen want stel de bodem toch iets minder diep is, of er ligt een scherp voorwerp in het water. Dat kan zorgen voor ernstige verwondingen, doe het dus niet. Veilig zwemmen heb je zelf in de hand. 


Meer nieuws