Drie grazende dames voor de Dorregeesterpolder

Publicatiedatum: 11 oktober 2017

Op donderdag 12 oktober zet de pachter van de natuurzones in de Dorregeesterpolder in Uitgeest drie vrouwelijke Schotse Hooglanders uit.

Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer wil meer variatie in plantengroei in de natuurzones van de polder realiseren.

Dorregeesterpolder
Het natuurterrein Dorregeesterpolder is op dit moment aan het verruigen met riet. De plekken waarin riet staat, breiden zich langzaam maar zeker steeds verder uit. Dit komt door wortelstokken, uitlopers en zaden die het riet verspreid hebben. Voor de schapen, die in het natuurterrein lopen, is dit riet te zware kost.

Schotse Hooglanders
De Schotse Hooglander heeft een ander menu. Deze grote grazer eet graag riet. De dames van 1½ jaar oud komen dan ook als aanvulling op de begrazing door schapen. Er is gekozen voor het vrouwelijke geslacht, omdat koeien niet zo groot en sterk zijn als stieren.

Proef
De dames zullen donderdag arriveren. Daarna zullen ze in ieder geval twee jaar blijven. Hierna evalueert het recreatieschap de proef en besluit of er verder gegaan wordt met deze manier van begrazen.

Wandelroute
Op het wandelpad door de Dorregeesterpolder hoef je geen Schotse Hooglanders tegen te komen. Ze grazen namelijk alleen in de natuurzones. Zo kan je er op je gemak naar kijken.


Meer nieuws