Andere activiteit kiezen?

Woudpolderroute (8,5 km)

Deze route is voor kanoërs die zoeken naar de rust van de polder, beschutting van rietkragen, weilanden met koeien en schapen en nestelende vogels.

De kanoroute is groen gemarkeerd. Geniet van de inspanning en ontspanning van een dagje varen op eigen kracht. 

Veenrivier en woud

Vanaf het startpunt bij Kanoverhuur De Aker in Uitgeest, waar je een kano kunt huren of waar je je eigen kano te water laat, vaar je naar de Crommenije, het restant van een dichtbegroeide veenrivier die het oude IJ met de Schermer verbond. Met een kano vaar je ongeveer 2,5 km per uur afhankelijk van de wind en je eigen vaardigheid en kracht. De grote Krommenieër-Woudpolder was vroeger het moerasbos (het ‘woud’ in de naam van deze route) van Uitgeest. Nu is het grotendeels een reservaatgebied van Staatsbosbeheer met grasland op klei-op-veen omringd door rietkragen.

Molens, koeien en vogels

Je vaart langs de molen De Woudaap die vandaag de dag nog steeds af en toe de polder droogmaalt. De koeien in de wei staren je nieuwsgierig aan als je langs peddelt. Geniet van het vrolijke gekwetter van kieviten, grutto's en tureluurs. In het riet hoor je de rietgors en de rietzanger het hoogste lied zingen. Om de vogels de nodige rust te gunnen mag tijdens het broedseizoen van 1 april t/m 15 juni in het reservaatsgebied Ham en Crommenije niet gevaren worden. Volg in deze periode daarom altijd de hoofdroute zoals aangegeven op de kanokaart.