Andere activiteit kiezen?

De Crommenijeroute (9,5 km)

Een tocht voor liefhebbers van cultuurgeschiedenis, oude meertjes, rietkragen en lage boerenbruggetjes. Door de dikke rietkragen zijn er weinig wind en golven.

Bukken voor de brug

De rood gemarkeerde kanoroute begint bij kanoverhuur De Aker of op een van de plaatsen waar je zelf je kano te water kunt laten. In het reservaatsgebied Ham en Crommenije mag tijdens het broedseizoen van 1 april t/m 15 juni niet gevaren worden. Volg in deze periode altijd de hoofdroute zoals aangegeven op de kanokaart. Je peddelt door de polder – en dat is altijd weer verrassend. Dicht bij het water is het weiland op ooghoogte en de bruggetjes waar je onderdoor vaart zijn soms heel laag. De weidevogels vliegen hun sierlijke kapriolen in de lucht en je wordt vanzelf vrolijk van het geroep van de grutto’s, de tureluurs en de kieviten. In het riet houden de vogels zich ook niet stil. Het hoempende geluid van de roerdomp kun je al van verre horen, maar tussen het riet is hij bijna onzichtbaar.

Molens en meertjes

De route voert langs de Tweede Broekermolen, een van de vijf molens die vroeger de polder Uitgeesterbroek droogmaalden en langs het gemaal Meldijk. De meertjes Weijenbus en het Vroonmeer waar je overheen vaart ontstonden in de12e eeuw. De Crommenije, de Noorderham en de Zuiderham waren vroeger deel van een veenrivier die het oude IJ met de Schermer verbond. In 1357 werd de rivier afgedamd bij Krommeniedijk. Je kunt hier een stop maken bij het Fort bij Krommeniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam