Andere activiteit kiezen?

Hollandse luchten (16 km)

De Hollandroute biedt mooie uitzichten over polderlandschappen met schilderachtige wolkenluchten.

De route loopt van Station Zaandam tot aan Fort Zuiderwijkermeer. Je wandelt grotendeels over de historische zeedijken die nu werkeloos door de polders heen kronkelen. Door de hoogte van de dijken is het weidse uitzicht over de uitgestrekte, groene polders erg mooi. En dan te bedenken dat vroeger het zeewater hier tegen de dijk aan klotste...

Water en weilanden overheersen tegenwoordig het veenweidegebied. Dat is ideaal voor weidevogels, zoals de grutto. Eenden- en reigersoorten zijn hier talrijk aanwezig. Tussen het riet hoor je vele rietvogels. Daarboven vliegen verschillende soorten roofvogels. Zij azen vooral op de kleine zoogdieren die hier leven, zoals muizen, hazen en marterachtigen.

In de verte heb je zicht op de havenactiviteiten van Amsterdam. Langs het Noordzeekanaal, dat werd aangelegd in 1872, zie je wellicht de grote containerschepen die tussen Amsterdam en IJmuiden heen en weer varen. 

Vanaf het eindpunt neemt bus 59 je weer me terug naar het startpunt van de route. In de typisch Zaanse stad Zaandam kun je heerlijk uitrusten na de tocht onder genot van een hapje en een drankje.

Routebeschrijving

Locatie