Andere activiteit kiezen?

Monumentenroute Assendelft (18 km)

Assendelft is één van de langst bewoonde plekken van de Zaanstreek. De Monumentenroute Assendelft brengt je langs de rijke historie van dit gebied.

De Monumentenroute Assendelft is een rondrit. Je kunt zelf bepalen waar u begint en eindigt. Voor deze routebeschrijving is station Krommenie-Assendelft het beginpunt. Volg het spoor naar het oosten richting de Forbo-fabriek. Vlak voordat je de brug nadert sla je rechtsaf het spoor over de Vaartdijk op. De Nauernasche Vaart ligt dan aan je linker hand. Volg deze vaart tot je in Nauerna bent. Dat is ongeveer 7 kilometer. Zorg ervoor dat je de sluis van Nauerna en de aanlegsteigers aan je rechterhand houdt. Vervolg de weg over de dijk en houd bij de wegsplitsing en de rotonde de weg langs het Noordzeekanaal aan. Sla voorbij het Buitenhuizenbraak (klein meertje) rechtsaf de Dorpsstraat van Assendelft in. Dan kunt u de Dorpsstraat volgen naar het beginpunt.

Ruim 2500 jaar geleden vestigde zich hier de eerste mensen. Heden is Assendelft een mooi plaatsje omringd door vele oude monumenten van vroeger. De monumentenroute Assendelft leidt u langs deze historische monumenten.

Water en weilanden overheersen dit veenweidegebied. Dit is ideaal voor weidevogels, zoals de grutto. Eenden- en reigersoorten zijn hier talrijk aanwezig. Tussen het riet hoort u vele soorten rietvogels. Daarboven vliegen verschillende soorten roofvogels. Zij azen vooral op de kleine zoogdieren die hier leven, zoals muizen, hazen en marterachtigen.

Tijdens deze route komt de oudheid van Assendelft en omstreken weer naar boven. Alles is typisch Hollands en de monumenten zijn in de typisch oud-Zaanse stijl.

De historie is zeer rijk. Duizenden jaren geleden was de Zaanstreek een moerasbos waar bijna geen mensen waren. Rond het jaar 650 voor Christus begonnen de eerste boeren akkers aan te leggen en de bossen uit te rooien. Door de stijging van het water werd bewoning op een gegeven moment niet meer mogelijk. Pas in de 10e eeuw was dit weer mogelijk. Er werden bomen gekapt en sloten gegraven. Het daardoor verkregen land werd gebruikt voor akkerbouw. In deze tijd is Assendelft ontstaan. Latere stijging van het water maakte akkerbouw duur en daarom werd het land in weiland omgezet en werden bewoners gedwongen om dijken te bouwen. In de 14e en 15e eeuw werden de dijken steeds dichter bewoond en werden molens gebouwd tegen het nog steeds stijgende water. Na de strijd tegen de Spanjaarden tussen 1572 en 1575 verrezen diverse soorten molens, zoals houtzaagmolens, en bloeide de scheepsbouw op. In deze tijd is de typische Zaanse bouwstijl ontwikkeld die gekenmerkt wordt door groen geverfde houten huizen met soms uitbundig houtsnijwerk. Een aantal van deze oude gebouwen zijn nog grotendeels intact. Deze fietsroute leidt u langs deze oude monumenten en bezienswaardigheden in en rond Assendelft.

Tussen Krommenie en het Noordzeekanaal

Locatie