Andere activiteit kiezen?

Jubileumfietsroute 50-jarig bestaan (50 km)

De jubileumroute voert je terug in de tijd, door schilderachtige landschappen langs water, forten, weilanden, over slingerende dijken en oude bruggen.

Vijftig jaar geleden (in 1973) werd het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer opgericht. Het schap bezit en beheert gebieden tussen Alkmaar tot het Noordzeekanaal en Zaanstad. Vroeger stroomde hier de Oer-IJ, een zijtak van de Rijn die bij Castricum in zee uitmondde. Toen deze werd afgesloten ontstond een groot veenmoeras. Om de grond te kunnen gebruiken voor akkerbouw en veeteelt, werden sloten gegraven en dijken gebouwd.

Op de pedalen

Als je voluit wilt genieten van deze mooie tocht, raden we je aan om de tijd te nemen. Download het boekje voor de volledige routebeschrijving, tips en informatie. Er is veel te zien en te beleven. Je kunt de route in twee delen fietsen, een lus naar het noorden en een naar het zuiden. Langs de route vind je genoeg horecagelegenheden om uit te rusten of om de trek te stillen en de dorst te lessen. Of parkeer de fietsen even voor een wandeling om nog meer geheimen van het gebied te ontdekken. Om even af te koelen zijn er voldoende mogelijkheden om te zwemmen onderweg. Klaar? Fietsen maar! Stap op de pedalen in Uitgeest en volg de route via het recreatieterrein Zwaansmeer naar de rand van de Krommenieër-Woudpolder, waar kieviten en grutto’s een rustige broedplaats vinden. Je steekt de Nauernasche Vaart over met het pontje Molletjesveer. Als deze niet vaart, is het verderop mogelijk om via de brug over te steken.

Polders en pontjes

Langs de Westwouderpolder, een uniek natuurreservaat op een eiland waar je heerlijk kunt wandelen, fiets je naar De Woudhaven, ooit gebouwd als overslaghaven voor zeeschepen. Langs de N244 voert een langgerekt fietspad langs polder De Schermer, het meest noordelijke punt van de tocht. In de 17e eeuw werd deze polder drooggemalen om de omliggende steden te beschermen en vruchtbare landbouwgrond te creëren. Steek het Noordhollandsch kanaal over met pontje Akersloot en geniet vanaf de landtong Uiterdam van een prachtig uitzicht over het kanaal en de schepen. Door het buitengebied van Akersloot rijd je terug naar het beginpunt in Uitgeest.

De zuidelijke lus

Voor het zuidelijke deel van de route fiets je naar het Fort bij Krommeniedijk (Fort K’ijk). Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam waaromheen het land onder water gezet kon worden tegen de vijand. Het is nu een belevingscentrum waar je van alles kunt opsteken over het fort zelf, het landschap en de natuur. Fort Veldhuis, een paar kilometer verderop, maakt ook onderdeel uit van de Stelling. Tegenwoordig is het een luchtoorlog-museum.

Dijken en sluizen

De Sint Aagtendijk beschermde de Wijkerbroekpolder eeuwenlang tegen het water. In de water- en moeraspartijen langs de dijk zijn veel watervogels te zien. Geniet in het Aagtenpark van de bloemenpracht en het frisse groen op de heuvel. Door de vroegere zeesluisdeuren van IJmuiden bereik je even later het landgoed Rorik waar biologisch-dynamisch voedsel wordt geteeld op de vruchtbare kleigrond. Je vindt er, behalve producten zo van het land, ook een restaurant en een natuurcamping. Over de dijk rijd je verder tussen het grazende vee aan de ene kant en de uitgestrekte akkers met aardappels, kool en uien aan de andere kant. Via Nieuwendam en het lintdorp Krommeniedijk bereik je na 50 kilometer en een prachtige tocht weer het startpunt van de route in Uitgeest.

Praktische informatie veerponten

Informatie over de vaartijden en kosten van de pontjes op deze route vind je via de volgende links: