Andere activiteit kiezen?

E-bike route 'Langs de Oevers van het Oer-IJ'

Ook in Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer stroomde vroeger de rivier het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn, van Amsterdam naar Castricum.

De e-bike route ‘Langs de Oevers van het Oer-IJ’ volgt de oude bedding van het Oer-IJ over zeedijken, polderdijken en de liniedijken van de Stelling van Amsterdam. De afwisselende route voert door stedelijke en agrarische gebieden, industrieel landschap en natuurterreinen.

Met én zonder e-bike

De tocht is circa 115 km lang en opgedeeld in vijf trajecten die afzonderlijk te fietsen zijn, ook zonder trapondersteuning. De route volgt de oude bedding van het Oer-IJ; van bron tot monding, vanuit Amsterdam naar Castricum en via Velsen terug en is duidelijk bewegwijzerd en vertelt het verhaal van de mens en zijn relatie met water; als vijand en als bondgenoot. De dijken om het land droog te houden en de Stelling van Amsterdam om het water juist te gebruiken om de vijand op afstand te houden. In het routeboekje vind je oude kaartjes, historische foto’s en beschrijvingen van de ontwikkeling van het gebied. 

Van Amsterdam naar Pontplein Buitenhuizen (24 km)

Achter het Centraal Station Amsterdam neem je de pont over het IJ. Je fietst door Amsterdam-Noord en Zaandam over de Noorder-IJ en Zeedijk. Het contrast aan weerszijden van de kronkelende dijken is groot. De veenweidepolders enerzijds en anderzijds de voormalige akkergebieden die nu als bedrijfsterrein worden gebruikt. Voorbij Zaandam bereik je de waterrijke veenpolder Westzaan met bijzondere bloemen en planten. Een overzicht van alle activiteiten rond het Noordzeekanaal vind je bij Pont Buitenhuizen.

Van Pontplein Buitenhuizen naar Station Castricum (24 km)

De route slingert verder over de dijken. De Wijkermeerpolder werd drooggelegd in 1875 en wordt nu voornamelijk gebruikt voor akkerbouw. Bij Beverwijk fiets je langs de westkant van de Cromme IJe, over de Hoogedijk, Busch en Dam en Lagendijk die deels samenvallen met de liniedijken van de Stelling van Amsterdam. Je komt langs de forten Veldhuis, Aan den Ham en Krommeniedijk. Via de zuidkant van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer fiets je richting de Tweede Broekermolen. Op recreatieterrein Zwaansmeer kun je even afstappen om heerlijk uit te rusten en daarna een bezoek te brengen aan de tentoonstelling over het Oer-IJ in de pas geopende houtdroogloods . Via het Gemaal Meldijken de molens de Kat en de Dog in Uitgeest bereik je Castricum.

Van Castricum naar Pont Velsen (18 km)

Achter het station van Castricum vind je het archeologisch museum Huis van Hilde. Meer dan duizend bodemvondsten vertellen het verhaal over de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Over de Breedeweg, een voormalige oeverwal van het Oer-IJ, fiets je door de vogelrijke Castricummerpolder richting Heemskerk. Van de middeleeuwse kastelen rond Heemskerk en Beverwijk is alleen Slot Assumburg overgebleven. In Velsen neem je de pont over het Noordzeekanaal met een indrukwekkend uitzicht op de staalfabrieken en de zeesluizen van IJmuiden.

Van Pontplein Velsen naar Amsterdam Centraal (34 km)

In Velsen-Zuid liggen even buiten de route drie buitenplaatsen: Velserbeek, Waterland en Beeckestijn. Het Recreatiegebied Spaarnwoude Park ontstond in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, een heerlijk gebied om te fietsen. In Spaarndam aangekomen, kun je op zoek naar het beeldje van de Hans Brinker met zijn vinger in de dijk. Tussen Halfweg en Amsterdam fiets je door de Lange Bretten, het gebied tussen de Westelijke Tuinsteden en het Havengebied. Over het Brettenpad langs het Westergasfabriekterrein, bereik je het Centraal Station Amsterdam.  

Rond de monding van het IJ (13 km)

Deze lus van 13 km loopt rond het oostelijk deel van het IJ. Vanaf de noordkant van het IJ volg je het Noordhollandsch Kanaal door de dorpen Nieuwendam en Schellingwoude. Omdat je bij de Oranjesluizen soms lang moet wachten, voert de route je via de Schellingwouderbrug over het IJ. Aan de zuidkant neem je de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het drukst bevaren kanaal ter wereld. Via Zeeburg, de stellingmolen de Goyer en de Oostelijke Eilanden eindigt deze fietstocht weer bij het Centraal Station.