Andere activiteit kiezen?

De Crommenijeroute (9,5 km)

Geniet van de cultuurgeschiedenis, oude veenmeertjes en vele vogels. Buk wel goed bij de lage bruggetjes.

Zoveel te zien, zoveel te beleven! Vanaf het water verrast de polder je keer op keer. Wel alert blijven want dat boerenbruggetje waar je onderdoor mag peddelen is wel heel erg laag. In de lente is het een drukte van jewelste met allerlei bijzondere diersoorten. Je ziet veel weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals rietzangers, rietgorsjes en futen. Als je mazzel hebt, zie je ook nog een roerdomp of blauwborst. Luister ondertussen naar het gezang naar het gezang van de verschillende soorten.

De Tweede Broekermolen (1631) kun je goed vanaf de polderkant bewonderen. Dit is één van de vijf molens die vroeger de polder Uitgeesterbroek droog hielden. Verderop peddel je langs het gemaal Meldijk, dat in 1874 is gebouwd. Deze regelt het waterpeil van Uitgeest, Heemskerk en een deel van Beverwijk en pompt overtollig polderwater naar het 1 meter hogere Uitgeestermeer. Daarnaast ligt de van oorsprong laat-middeleeuwse sluis, die in 1950 is verbreed en voorzien is van een ijzeren ophaalbrug.

In de 12e eeuw ontstonden de wateren zoals de Weijenbus en het Vroonmeer waar je overheen vaart. De golfslagwerking, veroorzaakt door de westenwinden, heeft er voor gezorgd, dat deze brede wateren in omvang toenamen tot kleine meertjes. De veenstromen Crommenije, Noorderham en Zuiderham zijn restanten van een brede, deels verlande en dichtbegroeide veenrivier. En verbond het oude IJ met de Schermer, maar werd in 1357 bij het dorpje Krommeniedijk afgedamd.

Kies buiten het broedseizoen (1 april t/m 15 juni) voor de routevariant (zie kaart) met ook rode banden om de palen. Dan mag je door het reservaatsgebied kanoën.

Genoeg te zien dus. Bij kanoverhuur De Aker, kun je de route beginnen maar op de route zijn er ook andere plekken waar je je eigen kano te water kunt laten of heerlijk kunt picknicken.

Locatie