Andere activiteit kiezen?

Pontjesroute (44,5 km)

Deze fietstocht voert je, zoals de naam al zegt, met verschillende pontjes rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer door het waterrijke hart van de provincie.

Polders en molens

De Pontjesroute begint en eindigt bij het station van Castricum. Onderweg steek je meerdere keren het water over met pontjes om van de ene naar de andere polder te hoppen. Informatie over kosten en vaartijden lees je op www.veerponten.nl. Op de nieuwspagina van Alkmaarder- en Uitgeestermeer vind je de laatste informatie over de pontjes van het recreatieschap. Vanaf Castricum fiets je door de gezellige dorpskern van Uitgeest naar de havens. Aan de zuidoever van het Uitgeestermeer kun je bij diverse horeca aan het water een eerste koffiestop inlassen en genieten van het weidse uitzicht, de watervogels en bootjes op het water. Of neem een picknickmand mee voor een lunch op recreatieterrein Zwaansmeer. Vlak na jachthaven Uitgeest zie je de Tweede Broekermolen, de laatst overgebleven molen van de vijf die vroeger de Uitgeester- en Heemskerkerbroekpolder drooghielden. Op de route van vandaag kom je verder de korenmolen Oude Knegt tegen, waar je zaterdags in de winkel het versgemalen meel kunt kopen. Ook fiets je langs de poldermolen De Dorregeester en de molens De Kat en De Dog.

Pontjes en een fort

Langs de oevers van het Uitgeestermeer fiets je over de ringdijken naar knooppunt 87 waar het elektrische pontje Molletjesveer je over de Nauernasche Vaart zet. Als het pontje niet vaart, kun je een paar kilometer verder oversteken via de brug. Bij Oostknollendam ben je alweer bij het tweede pontje. Deze moet je zelf bedienen, een leuke belevenis. Een lange, rechte weg langs het water brengt je naar het veerpontje Jan Hop in Spijkerboor. De pont is vernoemd naar veerman Jan Hop die vanaf 1911 jarenlang mensen naar de overkant bracht met zijn roeiboot. Fort Spijkerboor is een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie, werd eind 19e eeuw aangelegd om de stad Amsterdam te beschermen tegen vijanden door land onder water te laten lopen. De Stelling is 135 kilometer lang met 45 forten.

Natuur en cultuur

Ontdek het mooie dorp De Rijp met zijn oude houten huizen en Zaanse gevels. Maak een wandelingetje door het centrum en bezoek het museum het Houten Huis vol wetenswaardigheden over de rijke geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland. Een aanrader! Via Westgrafdijk bereik je het Alkmaardermeer en polder De Schermer. Links van je klotst het water tegen de oevers en rechts liggen de strakke polders vol luidruchtige weidevogels. Bij Schermerdijk stap je op de veerpont Akersloot. Het kaartje voor deze laatste overtocht koop je bij de automaat aan de wal. Langs fraaie oude boerderijen en landerijen fiets je over een mooi dijkweggetje naar Akersloot. Plan een moment van ontspanning in bij recreatieterreinen Uiterdam, De Hoorne of Dorregeest. Bij die laatste twee kun je lekker afkoelen in het water. Via het landschapspark Hendriksveld fiets je daarna al snel weer in Castricum; het eindpunt van deze leuke, afwisselende fiets- en vaarroute.  

Praktische informatie

Knooppunten

Volg vanaf Station Castricum de volgende knooppunten: 22 – 21 – 20 – 14 – 24 – 84 – 87 – 88 – 89 – 59 – 60 – 61 – 62 – 58 – 57 – 56 – 55 – 54 – 2 – 1 – 19 – 18 – 21 - 22

Volg vanaf het Zwaansmeer de volgende knooppunten: 84 – 87 – 88 – 89 – 59 – 60 – 61 – 62 – 58 – 57 – 56 – 55 – 54 – 2 – 1 – 19 – 18 – 21 - 22 – 21 – 20 – 14 – 24- 84

Informatie over de pontjes en veerdiensten

Informatie over de vaartijden en kosten van de pontjes op deze route vind je via de volgende links: