Andere activiteit kiezen?

Pontjesroute (44,5 km)

Tijdens het fietsen van deze route kom je heel wat cultuur tegen.

In Uitgeest staan diverse oude watermolens zoals De Kat, De Dog, Tweede Broeker en De Woudaap die vroeger het overtollige water naar het één meter hoger gelegen Uitgeestermeer maalden. Nu vervult het gemaal Meldijk bij de oude ophaalbrug in Uitgeest deze functie.

Typische groene Zaanse huisjes zie je in Oostknollendam. De makelaar op het dak gaf aan hoe welgesteld de eigenaren waren. En in het authentieke Heerenhuis in Spijkerboor zie je de namen van de voormalige dijkgraven op de stenen staan. Op deze plek kwamen vroeger de heren van het waterschap bijeen. 

In de 16e en 17e eeuw werden vrijwel alle meren in en rondom het Alkmaardermeergebied drooggemalen. Ook voor het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, in de Middeleeuwen nog Lange Meer genoemd, bestonden inpolderingsplannen. Door de dalende grond- en landbouwprijzen zijn die nooit uitgevoerd.

Voor een hapje en drankje kun je op diverse plekken terecht. Ga bijvoorbeeld als een dijkgraaf aan de dish bij ’t Heerenhuis of ga naar restaurant Oudejans in De Rijp. Maar ook kom je onderweg langs heerlijke rustplekken om te picknicken.

Kijk voor openingstijden zelfbedieningspontjes Molletjesveer en Oostknollendam bij www.voetveren.nl.

Voor meldingen over onverwachts uit de vaart nemen van zelfbedieningspontjes en bij ons bekende meldingen over afsluitingen/omleidingen kijk bij Nieuws.

Locatie