rietbranden

Rietbranden in recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Publicatiedatum: 3 februari 2017

Deze winter wordt er riet gemaaid en verbrand bij recreatieterrein Zwaansmeer en moerasbos bij De Woude

Deze winter laat het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer het riet maaien en verbranden aan de zuidkant van het Uitgeestermeer bij recreatieterrein Zwaansmeer en het moerasbos schuin tegenover recreatieterrein De Woudhaven bij De Woude. Hiermee wordt een vitale en gevarieerde rietkraag behouden die geschikt leefgebied is voor allerlei dieren en planten.

Maaien

Zodra de grond wat droger is, door bijvoorbeeld vorst, gaat een in ecologisch beheer gespecialiseerd bedrijf het riet maaien. Hierbij worden ook de jonge zaailingen van bomen verwijderd, zodat geen bos ontstaat.

Verbranden

Het bedrijf zet het maaisel op hopen om deze daarna in brand te steken. Deze werkzaamheden duren ongeveer 1 dag per locatie. Tijdens het verbranden wordt uiteraard rekening gehouden met de windrichting om overlast in de omgeving te voorkomen.

Functie

Het recreatieschap laat jaarlijks een gedeelte van de rietkragen maaien, zodat er variatie is in jong en oud riet. Want het ene dier houdt van jong en andere van oud riet. En de rietzanger houdt weer van beide. Naast dat riet een zeer geschikt leefgebied is voor veel dieren en planten heeft het ook een belangrijke functie als oeverbescherming.


Meer nieuws