Routes bij dit startpunt:

31 - Abdijlaan 

31 - Abdijlaan

In de tiende eeuw had een non een visioen over Adelbertus, waarin haar werd opgedragen zijn beenderen op te graven, waardoor hij heilig verklaard werd. De overblijfselen werden verplaatst naar het houten klooster in Hallem, de oude naam voor Egmond-Binnen.

Het bezitten van een klooster was een belangrijk statussymbool voor opkomende vorsten. Door schenkingen aan het klooster kon men zien dat de schenker een welvarend bestaan leidde. Tot de twaalfde eeuw schonken de graven van Holland daarom gronden aan de abdij. Geschat wordt dat de abdij in de twaalfde eeuw ongeveer 2550 hectare in bezit had.

De abdij en de Adelbertusakker zijn verbonden door middel van de processieweg en de Abdijlaan. Via de rode (8,5 km) en de groene route  (4,6 km) bewandelt u deze historische weg. De oranje route (6,7 km) is tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 juli niet toegankelijk. De oranje route is in het gebied gemarkeerd met donkeroranje pijlen.

De rode route volgt het Monnikenpad. Dit is een netwerk van wandelroutes die vele interessante plekken in en rond Egmond met elkaar verbindt. Deze plekken zijn interessant vanwege cultuurhistorie die overal voelbaar is, en vanwege het mooie landschap. Het pad voert over jaagpaden, langs oude vaarten en over oude dijken, ondermeer langs de Adelbertusakker, de Abdij van Egmond-Binnen, het oorspronkelijke haventje of de Stet van Egmond, en het historische centrum van Egmond-Binnen. Meer informatie over het Monnikenpad vindt u op Natuurwegwijzer voor Noord-Holland

In de binnenduinrand is PWN bezig met natuurontwikkeling. Voormalige bollenvelden worden weer duingrasland, waardoor nieuwe kansen ontstaan voor bijzondere flora, duinhagedis en kleine parelmoervlinder.

Om het Noordhollands Duinreservaat te kunnen bezoeken heeft u een PWN-duinkaart nodig. Klik hier voor meer informatie. Honden zijn in het Noordhollands Duinreservaat toegestaan, maar moeten altijd aangelijnd zijn.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Sint Adelbertusweg 2, 1935 EL Egmond Binnen.

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid:
Centrum Egmon Binnen.

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
Bushalte aan de Kerklaan in Egmond Binnen. Buslijn 408.

Download(s):