Routes bij dit startpunt:21 - Alkmaar Station 

21 - Alkmaar Station

Een spoorlijn tussen Amsterdam en de zeehaven in Den Helder werd in de tweede helft van de negentiende eeuw noodzakelijk. Alkmaar werd daarom in 1865 voorzien van een spoorlijn naar Den Helder en later naar Haarlem. Het stationsgebied lag toen nog buiten de stad tussen de landerijen. Reizigers konden vertoeven in het splinternieuwe stationsgebouw. Aan de achterzijde was een marquise aangebracht als perronoverkapping en op de verdieping woonde de stationschef.

De oranje route (5,2 km) loopt deels over het bolwerk dat in 1573 werd aangelegd. Het bolwerk heeft in de loop der jaren de functie van park gekregen en hier zijn een aantal prachtige, monumentale bomen te vinden. Zo staat op het Munnikenbolwerk de dikste Hollandse Iep van Nederland. U loopt ook langs het monumentale Hofje van Paling en Van Foreest aan het Zevenhuizen. In 1860 werd de trapgevel gemoderniseerd, maar het familiewapen boven de ingang is behouden. Hofjes werden vaak gesticht door rijke particulieren om onderdak te bieden aan ouderen en om de naam van de stichter te laten voortbestaan. De oranje route (5,2 km) is in het gebied gemarkeerd met donkeroranje pijlen.

De groene route (10,6 km) voert langs de Loterijlanden. Deze hooi- en weilanden zijn door de lage ligging erg vochtig. Ze waren vroeger niet in trek bij de boeren en werden jaarlijks bij loting verdeeld. Het grasland is bloemrijk: er groeit dotterbloem en echte koekoeksbloem. Voor weidevogels is het een uitstekend broedgebied.

Dichtstbijzijnde adres voor navigatie:
Kruseman van Eltenberg 22, 1817 BC, Alkmaar.

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid:
Aan de noordzijde van NS-station ALmaar CS / Kruseman van Eltenberg.

Dichtstbijzijnde station of bushalte:
NS-station Alkmaar CS.

 

Download(s):